COLUMN: "Verhindert wetgeving het ‘gezond verstand’ denken?"

Geplaatst op:

COLUMN:

Onze directeur Ingrid bekijkt het speelveld van duurzame educatie in Amsterdam en deelt haar belevingen. Deze keer vraagt ze zich hardop af wat we moeten met checklisten in een wereld die constant in beweging is.

Het zal bijna niemand ontgaan zijn. 25 mei jl. werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Met verbazing heb ik gevolgd hoe verschillend deze wet is geïnterpreteerd en met wat voor ambitie hieraan uitvoering werd gegeven. De ene checklist na de andere verscheen in mijn mailbox, gevolgd door vele mails van organisaties waar mijn emailadres in een bestand was opgenomen. Ik raakte het spoor bijster. Volgens mij was dit niet de bedoeling van deze wet. Wat mij opviel is dat het lijkt alsof de AVG- checklijsten afvinken het doel was in plaats integer omgaan met persoonsgegevens.

Leren over duurzaamheid is ook complex, zeker in een wereld die aan verandering onderhevig is. Kennis over feiten kan helpen maar deze feiten kunnen overmorgen alweer achterhaald zijn. Daarom ben ik van mening dat leren over duurzaamheid vooral aandacht moet schenken aan: Beleven, ervaren, en leren met en van elkaar. Daarbij is het belangrijk dat we ook stilstaan bij ons eigen gedrag en vooral ons gezond verstand blijven gebruiken. Checklijsten kunnen daarbij een hulpmiddel zijn maar mogen geen vervanger worden van ‘denken’.

Het team van ANMEC heeft veel kennis inzake ‘Leren over duurzaamheid’; deze kennis delen we graag. Daarbij vertrouwen we er op dat Amsterdammers, jong en oud, hun gezond verstand gebruiken.

N.B. Klanten en partners van ANMEC kunnen erop vertrouwen dat wij ‘met gezond verstand’ met persoonsgegevens omgaan. Onze privacy verklaring is te vinden op onze website.

Meer weten?

Ingrid Brekelmans
Ingrid Brekelmans
Directeur
020 - 6225404