NatuurMEdiatheek

Wil je goede activiteiten en lesprogramma's organiseren over natuur, milieu of duurzaamheid? Wij bieden de informatie en middelen. Lees meer over de kosten van een lidmaatschap, wat je daarvoor krijgt en onze openingstijden. Amsterdamse basisscholen krijgen ook komend schooljaar hun lidmaatschap (t.w.v. € 50,-) cadeau van de Gemeente Amsterdam, op voorwaarde dat zij hun reserveringen plaatsen via www.nmegids.nl/amsterdam. Bij een lidmaatschap en voor het lenen van materiaal gelden onze algemene voorwaarden

Voedsel in de stad >

Netwerkmiddag in het groen

Kom op 19 oktober 2017 naar de Netwerkmiddag in het groen van Jong Leren Eten! Bezoek de verrassende Fruittuin van West en leer meer over de uitdagingen en oplossingen van een duurzaam en gezond voedselsysteem. Vind partners bij jouw ambities, sluit je aan bij andere initiatieven, wissel goede ideeën en best-practises uit en denk mee over de inhoud van Jong Leren Eten voor de komende 3 jaar. 

 • Waarom is educatie over gezonde en duurzame voeding belangrijk?
 • Hoe maak je dit thema belangrijk in jouw omgeving? Wat is daar voor nodig?
 • Wie kan je helpen, waar vind je goede voorbeelden en hoe kunnen we daarin effectief samenwerken?

 

Programma

 • 12.00 uur Food for talk; lunch en inspiratiemarkt
  Tot 13u wordt een overheerlijke, lokale lunch verzorgd door de Fruittuin van West. Daarnaast kun je je laten inspireren door tal van leuke initiatieven op de inspiratiemarkt.

 • 13.00 uur Netwerksessie Jong Leren Eten
  Ambities Jong Leren Eten & interactieve sessie door dagvoorzitter Rosa Lucassen

 • 13.30 uur Keynote ´Feeding the Future´
  Frederike Praasterink, lector Future Foodsystems aan de HAS Hogeschool, geeft haar visie over de toekomst van duurzame voedselproductie en consumptie. Hierbij gaat zij ook in op de gevolgen die deze veranderingen hebben op de jongeren van nu en hoe we met z'n allen bij kunnen dragen aan deze nodige veranderingen.

 • 14.15 uur Pauze

 • 14.45 uur Deelsessies
  Weed Dating, FoodVloggen of brainstormen over de ambities van Jong Leren Eten, kies uit 6 inspirerende deelsessies. Zie de keuzes hieronder.

 • 16.15 uur  Agenda Jong Leren Eten op weg naar 2020
  Dagvoorzitter Rosa haalt op wat de ‘oogst’ is van de Netwerkmiddag

 • 16.45 uur Borrel

 

Deelsessies (kies je ter plekke)

 1. Weed Dating met Ann Doherty van Cityplot
  Maak je handen vies in de moestuin en ga ondertussen in gesprek met iemand vanuit een andere discipline. Ontdek wat je aan elkaar kunt hebben om samen meer te kunnen bereiken rondom voedseleducatie!

 2. Wat (s)maakt duurzaam en gezond?
  Healthy snacks maken met Esther Boukema, De Smaak te Pakken

  Wat is nu eigenlijk ‘gezonde’ en ‘duurzame’ voeding? En hoe leer je dat ervaringsgericht aan kinderen? Esther Boukema kookt dagelijks met kinderen en laat je je zintuigen prikkelen. Kom koken met een goed gesprek.

 3. Best practises van voedseleducatie
  Hoe kun je goed inspelen op de vragen van basisscholen? Wat zijn de successen van bestaande aanpakken? En wat gaan we samen een stap verder brengen?

 4. Samen moestuintjes realiseren op 250 kinderopvanglocaties!
  Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Jong Leren Eten nemen je mee in een strategische sessie over hun ambities voor de komende 3 jaar. Hoe gaan we kinderen van 0-4 jaar gezond en duurzaam leren eten? En hoe doen we dat in co-creatie en co-financiering?

 5. FoodVloggen met jongeren
  Hoe kunnen jongeren elkaar uitdagen om gezond en duurzaam te eten? Hoe kunnen bedrijfsleven en jongeren elkaar vinden? Sparren en vloggen m
  et Sil de Weerd (student Voeding en Voorlichting / Uitblinker MBO 2017 Clusius College) en Martijn Grosman (projectleider Onderwijs & Arbeidsmarkt / AgriTech Campus).

 6. Op expeditie in de Fruittuin
  Hoe kun je zelf de verandering zijn? De ondernemers van de Fruittuin van West leiden je rond langs de educatieprojecten die plaatsvinden op het terrein. Zoals Peuters in het Wild, de zelfpluktuin en de samenwerkingsprojecten met het technasium.


Voor wie
Vertegenwoordigers uit het onderwijs (0-18 jaar), bedrijfsleven, ondernemers, educatieve organisaties, maatschappelijke organisaties en lokale overheden zijn van harte welkom. Het aantal plaatsen is beperkt, we streven naar een goede afspiegeling van het netwerk in Noord-Holland.

Waar en hoe laat?
We zijn welkom bij de Fruittuin van West op 19 oktober van 12.00 - 18.00 uur (incl. lunch).
De Fruittuin van West is een innovatieve zelfplukboomgaard en educatieboerderij aan de rand van Amsterdam Osdorp. Hier worden twintig soorten fruit geteeld. Bezoekers kunnen zelf hun appels, peren en kersen plukken én eieren rapen van de honderden kippen die in de boomgaard rondlopen. De initiatiefnemers van de Fruittuin van West wonen zelf op het terrein in een zogenaamd 'earthship' en streven er naar om volledig zelfvoorzienend te leven.


Meer informatie over praktische zaken volgt na aanmelding.

Volg intussen onze Facebook-pagina met filmpjes van deelnemers!

Tot de 19e!

Hilda Akkermans en Annette de Vries - Makelaars Jong Leren Eten Noord-Holland

Meer weten?

Annette de Vries
Annette de Vries
Makelaar Jong Leren Eten
020 - 622 54 04